fbpx

Sisäilmaoireet ja sisäilmasairaudet

Vietämme keskimäärin 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, kuten kotona, päiväkodeissa, kouluissa ja toimistoissa. Voidaankin sanoa, että puhdas sisäilma on jokaisen ihmisen perusoikeus. Silti sadattuhannet suomalaiset altistuvat päivittäin huonolle sisäilmalle, mikä voi vaikuttaa terveyteen ja aiheuttaa monenlaisia sisäilmaoireita ja -sairauksia.

Tyypillisiä sisäilmaoireita ja -sairauksia

Sisäilmasta sairastumiselle ei ole olemassa omaa lääketieteellistä diagnoosia. Oireet ja sairastaminen vaihtelevat yksilöllisesti. Herkimmät oireilevat ja voivat sairastua, vaikka jotkut eivät saa samoissa tiloissa oireita ollenkaan. Tyypillistä sisäilmaoireille on se, että ne alkavat tietyssä tilassa oleskellessa ja vähenevät tilasta poistuttaessa.

Sisäilmasta sairastuminen liitetään rakennuksen kosteus- ja homevaurioihin, mutta sen taustalla olevaa fysiologista mekanismia ei tunneta. Osalla sisäilmasta sairastuminen johtaa lopulta monikemikaaliyliherkkyyteen, jolle on tyypillistä oireiden alkaminen jo hyvin pienistä pitoisuuksista kemikaaleja.

Sisäilmaoireita ja -sairauksia voi ehkäistä korjaamalla kosteusvauriot ja parantamalla sisäilman laatua

Kosteus- ja homevaurioiden lisäksi sisäilman laatua voivat heikentää ja oireita ylläpitää useat muut tekijät. Näitä ovat esimerkiksi puutteellinen ilmanvaihto ja ilmanvaihdon epäpuhtaudet, liian korkea sisälämpötila, liian kostea tai kuiva ilma, sisustus- ja rakennusmateriaalien päästöt, erilaiset allergeenit sekä tupakansavu. Lisäksi terveyshaittoja voivat aiheuttaa joko sisätiloissa muodostuvat tai ulkoilmasta sisätiloihin tulevat epäpuhtaudet.

Kosteus- ja homevauriot tulee aina pyrkiä korjaamaan ja niiden synty ehkäisemään. Huolehtimalla rakennuksen kunnosta ja riittävästä ilmanvaihdosta voidaan ehkäistä terveyshaittojen syntymistä ja parantaa sisäilman laatua.

Lisää tietoa sisäilmaoireista ja -sairauksista

Tilaa ilmanvaihto­kartoitus

Kartoitus on maksuton eikä se sido mihinkään. Saat asiantuntijamme tekemän arvion kotisi ilmanvaihdon toimivuudesta sekä ratkaisuehdotukset miten mahdolliset ongelmakohdat voidaan korjata.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella niin vastaamme kysymyksiisi!

Ilmainen

Ilmanvaihto­kartoitus

Tilaamalla ilmaisen ilmanvaihtokartoituksen saat ammattilaisen tarkastamaan kotisi ilmanvaihdon.