fbpx

Mitä painovoimainen ilmanvaihto tarkoittaa?

Kylmää ilmaa kevyempi lämmin ilma nousee ylöspäin ja kylmä ilma laskeutuu alaspäin. Mitä suurempi lämpötilaero sisätilojen ja ulkoilman välillä on – kuten kovalla pakkasella – sitä paremmin painovoimainen ilmanvaihto toimii. Myös kovan tuulen aiheuttamat paine-erot auttavat ilman vaihtumisessa.

Pelkät lämpötilaerot eivät kuitenkaan vaihda sisäilmaa. Jotta painovoimainen ilmanvaihto toimii, tarvitaan taloon riittävä määrä oikein asennettuja poistoilmakanavia ja korvausilmaventtiilejä. Ylöspäin nouseva lämmin huoneilma poistuu katon rajaan asennetuista poistoilmakanavista. Korvausilmaventtiilien avulla tilalle tulee raikasta ulkoilmaa poistoilmakanavien tai vaikka uunin hormien aiheuttaman alipaineen avustamana, ja kodin sisäilma pysyy raikkaana.

Kylmillä säillä ilma vaihtuu parhaiten, mutta se tuo mukanaan monesti myös ongelmia. Ulkoa sisälle virtaava kylmä korvausilma aiheuttaa helposti vedon tunnetta ja viileitä varpaita. Onneksi tämä ongelma on ratkaistavissa ja usein jopa poistettavissa oikeanlaisilla korvausilmaventtiileillä ja -laitteilla  ja pitämällä huolen, että niitä on jokaisessa tilassa siihen riittävä määrä, ei kuitenkaan liikaa.

SisäilmaCenterin Fresh Air Beeta -korvausilmaventtiileissä on edistyksellinen puhalluskuvio, jonka avulla korvausilma sekoittuu katon rajassa olevaan lämpöiseen huoneilmaan ja vähentää näin merkittävästi vedon tunnetta.

Jos alipaine on liian suuri korvausilmaventtiileiden määrään ja tehoon nähden, tulee korvausilma sisälle hallitsemattomasti talon rakenteiden läpi, ja etenkin vanhoissa taloissa on paljon erilaisia rakoja ja vuotokohtia, joista ilma pääsee tunkeutumaan taloon. Näistä rakosista hengitysilmaan kulkeutuu epäpuhtauksia, villapölyä ja mikrobeja.

Kesällä tuuletetaan

Kesällä lämpötilaeroa sisä- ja ulkoilman välillä ei luonnollisestikaan ole samalla tavalla kuin talvella. Tämä tarkoittaa, että paine-erosta syntyvät ilmavirtaukset ovat vähäisiä ja ilma ei vaihdu yhtä reippaasti kuin kylmällä. Onneksi kesällä voi avata ikkunat ja tuulettaa kotia perinteisellä tavalla.

Painovoimaista ilmanvaihtoa voidaan myös tehostaa ja säätää tätä varten suunnitelluilla ilmanvaihtoratkaisuilla. Esimerkiksi SisäilmaCenterin Fresh Air -ilmanvaihtoratkaisut on suunniteltu vanhoille taloille, joissa on painovoimainen ilmanvaihto.

Fresh Air -ilmanvaihtoratkaisut eivät vaadi suurta ja kallista ilmanvaihtoremonttia. Niiden asennus hoituu päivässä ja vaihtoehdoista löytyy jokaiseen taloon, kotiin ja kukkaroon sopiva ratkaisu. Suunnittelussa on myös otettu huomioon Suomen sääolosuhteet.

Onko kodissasi painovoimainen ilmanvaihto? Tässä muutamaa vinkkejä:

  1. Varmista, että talossa on riittävä määrä korvausilmaventtiilejä. Oma korvausilmaventtiili pitää löytyä vähintäänkin makuuhuoneista, olohuoneesta ja saunasta.
  2. Korvausilmaventtiilin tulee olla painovoimaiseen ilmanvaihtoon soveltuva ja niissä on oltava riittävä suodatin, jotta ulkoilmasta ei tule asuntoon epäpuhtauksia. Suodatin on vaihdettava kaksi kertaa vuodessa, jotta ilmanvaihto toimii niin kuin sen pitääkin.
  3. Varmista, että kosteissa tiloissa, kuten keittiössä, wc:ssä, saunassa ja pesuhuoneessa, on riittävän tehokas poistoilmaventtiili.

Tilaa ilmanvaihto­kartoitus

Kartoitus on maksuton eikä se sido mihinkään. Saat asiantuntijamme tekemän arvion kotisi ilmanvaihdon toimivuudesta sekä ratkaisuehdotukset miten mahdolliset ongelmakohdat voidaan korjata.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella niin vastaamme kysymyksiisi!

Ilmainen

Ilmanvaihto­kartoitus

Tilaamalla ilmaisen ilmanvaihtokartoituksen saat ammattilaisen tarkastamaan kotisi ilmanvaihdon.