fbpx

Omakotitalon ilmanvaihtoremontti

Omakotitalon ilmanvaihtoremontti

Sisäilman merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille on merkittävä. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota sisäilman laatuun ja toteuttaa tarvittavia toimenpiteitä sen parantamiseksi sekä hyvän sisäilman ylläpitämiseksi. Eri tutkimuksien mukaan jopa 600 000–1 100 000 suomalaisessa asunnossa on huono sisäilma, ja monesti ilman, että asukkaat edes huomaavat sitä. Huonoon sisäilmaan nimittäin tottuu valitettavan helposti.

Riittämättömästä ilmanvaihdosta kärsitään usein asunnoissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto. Näissä taloissa on tyypillistä, että oleskelutiloissa ei ole riittävästi korvausilmaventtiileitä, tai ne ovat tukittu. Silloin korvausilma voi pyrkiä sisälle rakenteiden ja niiden liitosten, ja jopa poistoilmaventtiilin kautta.

Mistä tiedän, onko omakotitalon sisäilma yli- tai alipaineinen?

Omakotitalon ilmanvaihdon tulee aina olla alipaineinen valitusta ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta.

Tunnistat liian suuren alipaineen muun muassa siitä, jos takan hormi ei vedä kunnolla tai ulko- tai terassin oven avaaminen on vaikeaa. Nämä johtuvat siitä, että korvaavaa ilmaa ei tule tilalle samaa tahtia, kun sitä poistetaan.

Ylipaineisen ilmanvaihdon puolestaan tunnistaa siitä, että ikkunoiden lasien sisäpinnat huurtuvat. Jos sisäilma on ylipaineinen ulkoilmaan nähden, pyrkii lämmin ja kostea sisäilma ulos talon rakenteiden ja ilmavuotojen kautta. Kun sisäilman kosteus tiivistyy rakenteisiin, aiheuttaa tämä pitkässä juoksussa taloon mikrobivaurioita. 

Rintamamiestalo kaipaa ilmanvaihdon päivitystä

Rintamamiestalojen rakentamisen suosio kesti noin 60-luvulle asti. Näissä taloissa oli ajalle ominainen painovoimainen ilmanvaihto. Painovoimaisessa talossa ilma vaihtuu tehokkaimmin talvella, kun lämpötilaero on suurimmillaan. Vastaavasti kesällä ilmanvaihto voi olla heikkoa.

Rintamamiestaloja on remontoitu vuosien saatossa ja siinä yhteydessä monesta talosta on poistettu korvausilmaventtiilejä ja puuhellan tilalle on tullut sähköliesi. Myös saunat ja suihkut on tuotu ulkotiloista sisälle. Se on ollut parannus asumismukavuuteen, mutta samalla se on nostanut sisäilman kosteutta.

Taloja on eristetty ja niihin on vaihdettu ikkunoita. Niihin on saatettu rakentaa lisäsiipiä ja monessa talossa kellaritilat on muutettu asuinkäyttöön. Nämä kaikki ovat hyviä ratkaisuja vanhojen talojen modernisointiin, mutta ilmanvaihdon näkökulmasta nämä ovat muuttaneet talon toimintaa ratkaisevasti. Siksi on tärkeää muistaa myös päivittää ilmanvaihtoratkaisut vastaamaan rintamamiestalon nykyisiä tarpeita.

Miksi tehdä omakotitaloon ilmanvaihtoremontti?

Ilmanvaihtojärjestelmän kunto vaikuttaa suoraan omakotitalon sisäilman laatuun. Tehokas ilmanvaihto takaa raikkaan ja miellyttävän sisäilman, mikä parantaa asumismukavuutta huomattavasti

Omakotitalon sisäilman laatu - milloin kannattaa ottaa yhteyttä meihin

Sisäilmaan ei yleensä tule kiinnitettyä huomiota, ennen kuin huomaa siinä jotain poikkeavaa. 

Tiedätkö minkälaista ilmaa teidän kodissa hengitetään? Olemme keränneet nämä kuusi vinkkiä, joiden avulla voit tunnistaa puutteellisen sisäilman merkkejä: 

  • Avaatko ikkunat aamuisin tunkkaisen ilman takia?
  • Tuntuuko sisäilma tunkkaiselta, kun saavut kotiin?
  • Tunnetko sisällä vedon tunnetta?
  • Puuttuvatko kodistasi korvausilmaventtiilit?
  • Ovatko peilit peseytymisen jälkeen pitkään huurussa? Tuntuuko sisäilmassa kosteutta?
  • Vaivaako nuha tai nenän tukkoisuus usein?

Nämä kaikki voivat olla merkkejä omakotitalon puutteellisesta ilmanvaihdosta. Mikäli vastasit yhteenkään kohtaan kyllä, voi ilmanvaihdossa olla jotain vikaa. Yksi tärkeimmistä indikaattoreista on kuitenkin oma tunne – mikäli tuntuu, että oman talon sisäilmassa ei ole kaikki kunnossa, me tulemme tekemään ilmaisen kartoituskäynnin. 

Onneksi sisäilman laatua voidaan mitata ja usein sisäilman laatua voidaan parantaa kohtuullisen pienillä muutoksilla. Ratkaisut sisäilmaan ja siihen liittyviin ongelmakohtiin löydät meiltä – kysy lisää.

Miksi kodin sisäilma on niin tärkeä omakotitalossa?

Sisäilman merkitys on suuri, sillä me vietämme keskimäärin 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, pienet lapset ja vanhukset jopa enemmän.

Hyvä sisäilma on avain terveelliseen ja viihtyisään elinympäristöön. Se vaikuttaa suoraan asukkaiden terveyteen, mukavuuteen ja jopa jaksamiseen. Sisäilman laatu voi kuitenkin heiketä ajan myötä, johtuen esimerkiksi kosteusvaurioista, huonosta ilmanvaihdosta tai epäpuhtaista rakennusmateriaaleista. Tämä voi aiheuttaa hengitystieongelmia, allergioita, väsymystä ja muita terveysvaikutuksia.

Omakotitalon ilmanvaihtojärjestelmän kunto vaikuttaa suoraan sisäilman laatuun. Vanhoissa ilmanvaihtojärjestelmissä voi olla kertynyttä pölyä, likaa tai jopa homeen kasvua, mikä voi aiheuttaa hengitys- ja terveysongelmia asukkaille, erityisesti herkimmille kuten vanhuksille.  Vanhoissa järjestelmissä ilmanvaihdon teho saattaa olla alhainen, mikä voi johtaa epämiellyttävään ilmanlaatuun ja tunkkaisuuteen.

4 myyttiä sisäilmanvaihdosta

Ota yhteyttä meihin ja hyödy ilmanvaihtoremontin tarjoamista monista eduista! Autamme mielellämme löytämään juuri sinun kotiisi sopivan ratkaisun.

Ilmanvaihtoremontti kestää pitkään

Ei muuten kestä! Sisäilmaremontti saadaan valmiiksi jopa yhdessä päivässä. Voit myös pysyä kotonasi koko kyseisen ajan niin halutessasi.

Ilmanvaihtoremontti maksaa paljon

Väitämme, että ei. Varsinkaan jos vertaat kodin muihin, kalliimpiin remontteihin. Esimerkiksi kylpyhuoneen remontointi tai putkiremontti maksaa huomattavasti enemmän useimmissa tapauksissa. Sisäilman remontit ovat myös räätälöitävissä monen eri tavoin, joten löydämme varmasti eri tarpeisiin soveltuvat vaihtoehdot.

Ilmanvaihtokoneet ovat isoja ja rumia

Ei ainakaan nämä meidän laitteemme. Tuotteemme ovat saksalaista insinööritekniikkaa, ja Fresh Air -ilmanvaihtoratkaisut eivät vaadi toimiakseen suurta ja kallista putkistettua koneistoa tai ilmanvaihtoremonttia. 

Sisäilmaongelma on homeongelma

Asia ei useinkaan ole näin. Asukkaat voivat reagoida huonoon sisäilman laatuun, vaikka talossa ei olisi hometta. Mikäli ilmanvaihto ei tapahdu asianmukaisella tavalla, voi sisäilmaan kuitenkin kertyä monenlaisia epäpuhtauksia, kuten pölyä, radonia, kemikaaleja ja haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC).

Ilmanvaihtoratkaisumme

Tutustu Ilmanvaihto­ratkaisuihimme

Fresh air -ilmanvaihtoratkaisut on kehitetty etenkin 1940–1990 -luvuilla rakennettujen talojen sisäilman laadun parantamiseen. Vaihtoehdoistamme löydät juuri sinun kukkarolle ja kotiisi sopivan ratkaisun. Tilaa maksuton kartoituskäynti ja laskemme sen pohjalta tarjouksen juuri sinun kodillesi sopivasta ilmanvaihtoremontista.

Huonekohtainen ilmanvaihtojärjestelmä, jossa on lisäksi tehokas lämmöntalteenotto. Soveltuu parantamaan painovoimaista ilmanvaihtoa sekä huippuimurin tilalle.

Tehokas ja vetoa vähentävä ilmanvaihtojärjestelmä. Soveltuu parantamaan painovoimaista ilmanvaihtoa; voidaan käyttää myös yhdessä huippuimurin kanssa.

Hyvä ja kustannustehokas ilmanvaihtojärjestelmä. Soveltuu parantamaan painovoimaista ilmanvaihtoa; voidaan käyttää myös yhdessä huippuimurin kanssa.

Näin ilmanvaihtoremontti etenee

Yhteydenottopyyntö

Saamme yhteydenottopyynnön ilmaiseen ilmanvaihdon tilan kartoituksen.

Kartoituskäynti

Käymme yhdessä läpi tarpeitasi ja toiveitasi sekä annamme sinulle yksityiskohtaisen tarjouksen ilmanvaihtoremontista.

Sovitaan asennusaika

Fresh Air -laitteistomme ovat verrattain pienikokoisia, ja asennustyöt saadaan valmiiksi jo päivässä!

Valmista!

Kotisi kiittää toimivasta ilmanvaihdosta, ja sinä voit nauttia ja hengittää puhdistettua sisäilmaa.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella niin vastaamme kysymyksiisi!

Ilmainen

Ilmanvaihto­kartoitus

Tilaamalla ilmaisen ilmanvaihtokartoituksen saat ammattilaisen tarkastamaan kotisi ilmanvaihdon.