fbpx

Rintamamiestalon ilmanvaihto

Rintamamiestalojen rakentamisbuumi kesti 60-luvulle asti. Taloissa oli ajalle ominainen painovoimainen ilmanvaihto. Siinä ilman vaihtuminen perustuu ulko- ja sisäilman lämpötilaeroihin. Tämän vuoksi painovoimaisessa talossa ilma vaihtuu tehokkaimmin talvella, kun lämpötilaero on suurimmillaan. Vastaavasti kesällä ilmanvaihto voi olla heikkoa.

Rintamamiestaloissa talon keskelle muurattiin savupiippu eli sydänmuuri, jonka ympärille sijoitettiin asuintilat. Asunnot lämmitettiin ekologisesti lämmittämällä hellaa. Ennen vanhaan puuhella lämpenikin taloissa kesät talvet. Hella lämmitti hormiston ja talon ja ilma vaihtui hyvin. Ilmanvaihdon varmistamiseksi ikkunoista irrotettiin vielä pala tiivistettä.

Remontti on tuonut muutoksia taloihin

Rintamamiestaloja on remontoitu vuosien saatossa ja siinä yhteydessä monesta talosta on poistettu korvausilmaventtiilejä ja puuhellan tilalle on tullut sähköliesi. Myös saunat ja suihkut on tuotu pihalta sisälle. Se on ollut parannus asumismukavuuteen, mutta samalla se on nostanut sisäilman kosteutta.

Taloja on eristetty ja niihin on vaihdettu ikkunoita. Niihin on saatettu rakentaa lisäsiipiä ja monessa talossa kellaritilat on muutettu asuinkäyttöön. Nämä kaikki ovat hyviä ratkaisuja vanhojen talojen modernisointiin, mutta ilmanvaihdon näkökulmasta nämä ovat muuttaneet talon toimintaa ratkaisevasti. Nyt niihin on aika laittaa myös oikeanlainen ilmanvaihto.

Huippukonsepti raikkaaseen sisäilmaan

SisäilmaCenter on kehittänyt rintamamiestaloille suunnitellun ilmanvaihtoremontin. Fresh Air Omega on suunniteltu erityisesti 1920–1990 -luvuilla rakennettuihin taloihin. Fresh Air Omegalla taloihin saadaan nykyaikainen ilmanvaihto, joka ei muodosta liian suurta yli- eikä alipainetta. Se, yhdistettynä talossa olemassa oleviin poistoilmaventtiileihin, pitää kosteat tilat, kellarit ja wc:t kuivina.

Fresh Air Omegan asentaminen on yli kolme kertaa edullisempi kuin putkitetun ilmanvaihtoremontin. Lisäksi se on helppo huoltaa. Lisäksi järjestelmässä on jopa 89 prosentin lämmöntalteenottokyky ja tämä näkyy paitsi asumismukavuutena, myös pienentyneenä energiankulutuksena.

Mitä Fresh Air Omegalla saavutetaan?

 • pienempi energiankulutus
 • raikkaampi sisäilma, aamuväsymys vähenee
 • laadukkaat suodattimet takaavat puhtaamman sisäilman
 • vanha ummehtunut haju vähenee
 • sisäilman hiilidioksidiarvo pienenee ja olet pirteämpi
 • kiinteistön arvo nousee

Perinteisessä rintamamiestalossa on noin 350 kuutiota ilmaa, ja se pitäisi vaihtaa vähintään kuusi kertaa vuorokaudessa. Talojen ilmanvaihtoa on monesti tehostettu asentamalla huippuimuri tai  poistopuhallin ja ulkoilman lämpötilan mukaan säätyvät raitisilmaventtiilit. Kelien kylmetessä venttiilin suu pienenee, eikä sisään tuleva ilma vastaa poistokoneen poistamaa ilmamäärää. Tästä syystä poistoilmakone ottaa ilmaa sieltä, mistä se sitä saa eli ikkunoiden, lattian ja katon raoista.

Maailma on muuttunut ja siinä ohessa myös ilman laatu on muuttunut. Tänä päivänä ulkoa otettava ilma pitää suodattaa ennen kuin se lasketaan sisäilmaan. Jos korvausilma tulee sisälle ovien, ikkunoiden ja katon raoista, tulee huoneilmaan myös iso määrä epäpuhtauksia, pahimmillaan radonia. Lisäksi se, että ulkoa otetaan satoja kuutioita kylmää ilmaa vuorokaudessa, lämmitetään se ja sen jälkeen ilma poistetaan takaisin ulkoilmaan, ei ole ekologinen tapa lämmittää taloa. Tähän ruljanssiin lämmitysenergiasta kuluu noin 40 prosenttia. Euroissa se tarkoittaa satoja euroja vuodessa.

Vedontunne pois

SisäilmaCenterin Fresh Air Alfa on helppo ja edullinen tapa poistaa talosta raitisilmaventtiilin aiheuttama vedon tunne. Laite asennetaan joko vanhan raitisilmaventtiilin tilalle tai seinään porataan reikä, siihen asennetaan putki, ulkosäleikkö ja suodatin.

Fresh Air Alfa sekoittaa ulkoa tulevan ilman lämpöiseen huoneilmaan ja puhaltaa sen katonrajaan aiheuttamatta vedon tunnetta. Kun katonrajasta otetaan käyttöön niin sanottua hukkalämpöä, säästetään samalla energiaa ja taataan, että talossa vaihtuu sama määrä ilmaa 365 päivänä vuodessa. Järjestelmään voi asentaa myös raitisilmaventtiilin, jossa on termostaatilla toimiva ilman sähköinen esilämmitys.

Mitä tällä saavutetaan?

 • pattereista nouseva lämpö saadaan levitettyä koko huoneistoon
 • energiankulutus vähenee
 • raikkaampi sisäilma, aamuväsymys vähenee
 • laadukkaat suodattimet takaavat puhtaamman sisäilman
 • vanha ummehtunut haju vähenee
 • sisäilman hiilidioksidiarvo pienenee ja olet pirteämpi
 • kiinteistön arvo nousee

Tilaa ilmanvaihto­kartoitus

Kartoitus on maksuton eikä se sido mihinkään. Saat asiantuntijamme tekemän arvion kotisi ilmanvaihdon toimivuudesta sekä ratkaisuehdotukset miten mahdolliset ongelmakohdat voidaan korjata.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella niin vastaamme kysymyksiisi!

Ilmainen

Ilmanvaihto­kartoitus

Tilaamalla ilmaisen ilmanvaihtokartoituksen saat ammattilaisen tarkastamaan kotisi ilmanvaihdon.