fbpx

Ilmanvaihto vähentää sisäilman kosteutta

Sisäilman laadulle on olemassa useita eri mittareita. Hiilidioksiditason ja lämpötilan ohella yksi keskeinen tekijä sisäilman laatua arvioitaessa on kosteustaso. Sisäilma ei saisi olla liian kosteaa, muttei toisaalta liian kuivaakaan. Kun kosteustasapaino on kunnossa, sekä talo että sen asukkaat voivat hyvin.

Sisäilmaan kertyy kosteutta monin eri tavoin. Peseytyminen, saunominen, ruoanlaitto ja pyykin kuivaaminen ovat tyypillisiä esimerkkejä arjen toimista, joilla ihminen kohottaa huoneilman kosteustasoa. Ulos hengittämämme ilma ja hikoilu lisäävät niin ikään kosteutta. Lisäksi vuodenajoilla on merkittävä vaikutus: kesäaikaan huoneilma on varsinkin sateisella säällä huomattavasti kosteampaa kuin talven kuivalla säällä.

Sisäilman liiallinen kosteus vaikuttaa paitsi ihmisten, myös itse rakennuksen hyvinvointiin. Tutkimukset osoittavat, että ilman liian korkea kosteustaso on omiaan pahentamaan allergioista tai astmasta kärsivien oireita. Osa kosteudesta voi myös tiivistyä talon rakenteisiin. Tällöin seurauksena saattaa olla home- ja kosteusvaurioita, jotka puolestaan voivat johtaa talossa asuvien henkilöiden oireiluun ja jopa sairastumiseen – kalliita remontteja unohtamatta.

Ilmanvaihto ja arjen rutiinit avain kosteuden vähentämiseen

Sopiva taso sisäilman suhteelliselle kosteudelle on vuodenajasta riippuen 20–70 %. Asiantuntijat ovat pääsääntöisesti yhtä mieltä siitä, että 70 % on riskiraja: sitä korkeammaksi sisäilman kosteutta ei saisi päästää kuin korkeintaan hetkittäin, jotta riskit mikrobi- ja homekasvustojen kehittymiselle voidaan minimoida.

Meistä jokainen voi onneksi vaikuttaa sisäilman kosteuteen itse. Tehokkain keino pitää kosteus ja muutkin sisäilmaan liittyvät ongelmat loitolla on huolehtia, että talon ilmanvaihto on kunnossa. Toimiva ilmanvaihto panee ilman kiertämään, ja poistuva ilma vie samalla mennessään myös sisäilmaan kertyneen kosteuden.

Ilmanvaihdon ohella talon kosteuskuormitusta voidaan vähentää erilaisilla arjen valinnoilla. Seuraavassa vinkkejä, joilla pääset jo pitkälle:

  • Jos olosuhteet sallivat, kuivaa pyykkisi varsinkin kesäaikaan ulkona. Toinen hyvä vaihtoehto on kuivausrummun käyttö.
  • Ruoanlaitto synnyttää kosteutta veden höyrystyessä. Ruokaa keitettäessä kannattaa pitää kattilassa kansi päällä.
  • Vältä liian pitkiä ja kuumia suihkuja. Jos peseydyt usein, harkitse voisiko peseytymiskertoja silloin tällöin karsia. Myöskään saunaa ei kannata lämmittää liian usein.
  • Huolehdi märkätilojen tuuletuksesta käytön jälkeen, jos siihen on mahdollisuus. Liiat vedet voit kuivata lattia- ja seinäpinnoilta lastalla. Myös riittävän korkea huonelämpötila ja lattialämmitys auttavat pitämään märkätilat kuivina.
  • Kevyt tuuletus ikkunoita avaamalla raikastaa huoneilmaa ja vähentää samalla kosteutta.

Mikä on tehokkain tapa vähentää sisäilman kosteutta?

Tehokkain keino pitää kosteus ja muutkin sisäilmaan liittyvät ongelmat loitolla on huolehtia, että talon ilmanvaihto on kunnossa. Toimiva ilmanvaihto panee ilman kiertämään, ja poistuva ilma vie samalla mennessään myös sisäilmaan kertyneen kosteuden.

Kun huolehditaan kodin ilmanvaihdosta ja mukavuudesta, ei kannata tinkiä laadusta

 Painovoimaiseen ilmanvaihtoon yhdistettynä kevyt ilmanvaihtojärjestelmä, kuten Fresh Air Beeta, tai suosituin ilmanvaihtojärjestelmämme Fresh Air Omega ja ilmalämpöpumppu tarjoavat tehokkaan ja kokonaisvaltaisen ratkaisun, jossa ilmalämpöpumppu luo mukavuutta elinympäristöön. Näin ei ainoastaan varmisteta raikasta ilmaa ja terveellistä asumisympäristöä, vaan myös tehdään kodista miellyttävä ja energiatehokas paikka elää.

Pyydä tarjous ilmanvaihtoremontista

Tarjous on maksuton eikä se sido mihinkään. Saat asiantuntijamme tekemän arvion kotisi ilmanvaihdon toimivuudesta sekä ratkaisuehdotukset miten mahdolliset ongelmakohdat voidaan korjata.

Ratkaisemme ilmanvaihto-ongelmat

Mikä on Fresh Air Omega?

Fresh Air Omega on huonekohtainen ilmanvaihdin, jossa on lämmöntalteenotto ja suodattimet. Se vähentää energiankulutusta jopa 94 % talvisin ja tehostaa ilmanvaihtoa kesäisin. Automaattinen poistoilmapuhallin ja siirtoilmasäleikkö takaavat miellyttävän sisäilman ympäri vuoden. Kysy lisää ja paranna kotisi ilmanlaatua!

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella niin vastaamme kysymyksiisi!

Ilmainen

Ilmanvaihto­kartoitus

Tilaamalla ilmaisen ilmanvaihtokartoituksen saat ammattilaisen tarkastamaan kotisi ilmanvaihdon.