Siitepöly ja katupöly voi vaikuttaa myös sisätiloissa
Koetko allergiaoireita myös sisätiloissa?
Siitepöly ja katupöly ovat yleisiä ihmisen kehoa ärsyttäviä epäpuhtauksia, jotka kuuluvat olennaisesti arkeen, etenkin kevätaikaan. Kuvitella voisi, että ongelmat sijoittuvat vaan kodin ulkopuolelle, mutta tosiasiassa pölyt voivat kulkeutua myös sisäilmaan. Hyvä uutinen on se, että sisäilmaan kertyneeseen pölyyn on mahdollista vaikuttaa.
Miten siitepöly pääsee kodin sisäilmaan?
Avoinna olevat ikkunat ja ovet ovat selkein reitti siitepölylle. Erityisesti keväällä ja kesällä, kun tuuletetaan, siitepölyä kulkeutuu helposti sisään. Jos kodissa on koneellinen ilmanvaihto ilman kunnollisia suodattimia, siitepölyhiukkaset voivat kulkeutua sisälle ilmanvaihtokanavia pitkin. Vanhemmissa rakennuksissa tai huonosti tiivistetyissä ikkunoissa ja ovissa siitepöly voi päästä sisälle ilmavirtojen mukana.
Ilmanvaihto voi joko auttaa tai pahentaa
Jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, se voi olla joko siunaus tai siitepölypommi. Jos suodattimet ovat puutteelliset tai ne on jätetty vaihtamatta, siitepölyhiukkaset pääsevät vaivatta sisäilmaan ilmanvaihtokanavien kautta. Tällöin sisäilma ei täyty vaan siitepölystä, vaan myös muut epäpuhtaudet voivat päästä kiertoon.
Myös korvausilmaventtiilit vaikuttavat suuresti. Jos talossa on venttiilit, tarkista, että niissä on siitepölyä suodattava materiaali – pelkkä perussuodatin ei välttämättä riitä.
Jos taas korvausilmaventtiilejä ei ole, asunto saa korvausilmaa epävirallisia reittejä pitkin, kuten raoista, postiluukusta tai tuuletuksen kautta. Tämä tekee siitepölyn hallinnasta haastavampaa, erityisesti vanhemmissa rakennuksissa.
Paine-eroilla on väliä
Yksi usein huomiotta jäävä mutta merkittävä tekijä on ilmanvaihdon paine-ero. Jos esimerkiksi huippuimuri tai muu poistoilmajärjestelmä poistaa ilmaa liian tehokkaasti suhteessa korvausilmaan, syntyy alipaine. Tällöin ulkoilmaa, ja sen mukana siitepölyä ja katupölyä imetään sisään rakenteiden raoista ja ikkunoiden tiivisteistä.
Mikäli pohdit painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaa tai toimimattomuutta, voit lukea alipaineesta ja ylipaineesta täältä.
Mitä siitepöly ja katupöly aiheuttaa?
Huono sisäilma, jossa on paljon pölyä, voi aiheuttaa päänsärkyä, väsymystä, keskittymisvaikeuksia ja jopa lieviä muistihäiriöitä. Siitepölylle ja katupölylle altistuneelle ihmiselle pölyt voivat aiheuttaa monenlaista oireilua. Yleisimpiä oireiluja ovat yskä, nuha, aivastelu, hengenahdistus ja ärsytysoireet. Varsinkin siitepölyallergisille siitepöly aiheuttaa inhottaviakin oireita.
Lapset, vanhukset ja hengityssairauksista kärsivät ovat myös herkempiä pölyn vaikutuksille ja pitkäaikainen altistuminen voi esimerkiksi pahentaa astmaa. Siksi asiaa ei kannata jättää sattuman varaan.
Pölyt eivät vaikuta vain ihmisiin
Pitkään kertynyt pöly voi kerätä myös muita matkalaisia ajan saatossa. Pahimmillaan ne ovat kemiallisia yhdisteitä, kuten ftalaatteja, jotka voivat haihtua ilmaan. Pöly sitoo itseensä kosteutta ja epäpuhtauksia, mikä voi edistää homeen kasvua, etenkin jos se yhdistyy huonoon ilmanvaihtoon. Tämän lisäksi ilmanvaihtojärjestelmät voivat tukkeutua pölystä, mikä heikentää ilmanvaihtoa ja kasvattaa energiankulutusta.
Miten siitepölyn kertymistä kotiin voi vähentää?
Ensinnäkin, kodin “tuulettaminen” ikkunoita avaamalla varsinkin siitepölysesonkina on hyvä pitää minimissä. Mikäli kodin sisäilma on sen verran tunkkainen, että siitä syntyy tarve avata ikkunat usein, voi ilmanvaihdon toiminta olla lähtökohtaisesti heikkoa. Esimerkiksi painovoimaisen ilmanvaihdon paine pitää olla taloon nähden sopiva, jotta sisäilma tuntuu raikkaalta.
Siitepölyä ei voi täysin estää pääsemästä sisäilmaan, mutta sen määrää voi huomattavasti vähentää:
- Vaihda ilmanvaihdon suodattimet säännöllisesti, mieluiten ennen siitepölykautta.
- Asenna siitepölysuodattimet korvausilmaventtiileihin tai ikkunoihin.
- Vältä tuulettamista siitepölyn huippuaikoina, kuten kuivina ja tuulisina päivinä.
- Tarkista, että ilmanvaihto on tasapainossa, eikä poistoilma vedä ilmaa sisään vääristä paikoista.
Pienillä toimenpiteillä voit tehdä kodistasi huomattavasti miellyttävämmän ympäristön myös allergiakaudella. Ja vaikka siitepöly on luonnollinen osa kevättä, sen ei tarvitse vallata kotiasi.
SisäilmaCenter auttaa
Siitepölyn hallinnan keskiössä on toimiva ilmanvaihto. Puhdas tuloilma parantaa sisäilman laatua ja auttaa vähentämään allergiaoireita. Se pitää sisäilman raikkaana ja puhtaana poistamalla hiukkasia, kosteutta ja epäpuhtauksia.
Ilmanvaihtojärjestelmämme ovat varustettuja suodattimilla, jotka poistavat kulkeutuvasta ilmasta pölyä, siitepölyä ja muita ilman epäpuhtauksia. Tilaa maksuton kartoituskäynti ja laskemme sen pohjalta tarjouksen juuri sinun kodillesi sopivasta ilmanvaihtoremontista. Autamme mielellämme löytämään juuri sinun kotiisi sopivan ratkaisun.
Ota yhteyttä meihin ja hyödy ilmanvaihtoremontin tarjoamista monista eduista!
Tilaa ilmainen ilmanvaihtokartoitus
Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.
Tarkastuksen yhteydessä asiantuntijamme arvioivat projektin koon ja laativat sen perusteella sinulle kiinteähintaisen tarjouksen. Näin olet jo askeleen lähempänä vaivatonta ja luotettavaa ilmanvaihtoremonttia.