fbpx

Toimivaa ilmanvaihtoa monella tapaa

Talon ilmanvaihto voidaan toteuttaa usealla eri tavalla. Päätoimintaperiaate on ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta samankaltainen ja olennaista on, että ilmanvaihto takaa asukkaille terveellisen ja hyvän sisäilman.

Painovoimainen ilmanvaihto

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu lämpötilan ja tuulen aiheuttamiin paine-eroihin sisä- ja ulkoilman välillä. Jotta järjestelmä toimisi, tulevalle ilmalle tarvitaan riittävästi oikeaan paikkaan sijoitettuja korvausilmaventtiileitä, joista ilma pääsee sisään.

Painovoimaisen ilmanvaihdon heikkoutena ovat ilmanvaihtuvuus (erityisesti kesähelteillä ulko- ja sisäilman lämpötilojen ollessa lähellä toisiaan), korkea energiankulutus ja vedon tunne. Energiankulutus on suurempaa verrattuna koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmään, koska poistoilman lämpöenergiaa ei saada kierrätettyä takaisin tuloilmaan, vaan se poistuu suoraan ulos.

Ilmanvaihtoa voidaan tarvittaessa tehostaa tehotuuletuksella ikkunoiden kautta. Painovoimainen ilmanvaihto vaatii lieden päälle erillisen poistoilmaratkaisun.

Koneellinen poistoilmanvaihto

Koneellinen poistoilmanvaihto tarkoittaa, että talossa ilmanvaihtoa on tehostettu koneellisesti esimerkiksi huippuimurilla tai suoraan poistoilmaventtiilin päälle asennetulla puhaltimella. Käytetty ilma poistetaan yleensä märkätiloista ja keittiöstä.

Korvausilma otetaan usein esimerkiksi ikkunoiden yläpuolelle asennettujen korvausilmaventtiilien, seinäventtiilien tai ikkunaventtiilien kautta. Koneellisessa poistoilmanvaihdossa korostuu riittävän korvausilman saanti. Jos rakennuksessa ei ole riittävästi korvausilmaventtiilejä, koneellinen poistoilmanvaihto imee korvausilman rakenteiden ja niiden liitosten kautta, eikä korvausilma ole tällöin puhdasta.

Tilaa ilmanvaihto­kartoitus

Kartoitus on maksuton eikä se sido mihinkään. Saat asiantuntijamme tekemän arvion kotisi ilmanvaihdon toimivuudesta sekä ratkaisuehdotukset miten mahdolliset ongelmakohdat voidaan korjata.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella niin vastaamme kysymyksiisi!

Ilmainen

Ilmanvaihto­kartoitus

Tilaamalla ilmaisen ilmanvaihtokartoituksen saat ammattilaisen tarkastamaan kotisi ilmanvaihdon.