Sisäilman laadusta puhutaan paljon, ja hyvä niin. Vietämme jopa 80 % elämästämme sisätiloissa, joten on sanomattakin selvää, että huono sisäilma vaikuttaa terveyteemme ja elämänlaatuumme.
Sisäilman laadulle on olemassa useita eri mittareita. Hiilidioksiditason ja lämpötilan ohella yksi keskeinen tekijä sisäilman laatua arvioitaessa on kosteustaso. Sisäilma ei saisi olla liian kosteaa, muttei toisaalta liian kuivaakaan. Kun kosteustasapaino on kunnossa, sekä talo että sen asukkaat voivat hyvin.
Sisäilmaan kertyy kosteutta monin eri tavoin. Peseytyminen, saunominen, ruoanlaitto ja pyykin kuivaaminen ovat tyypillisiä esimerkkejä arjen toimista, joilla ihminen kohottaa huoneilman kosteustasoa. Ulos hengittämämme ilma ja hikoilu lisäävät niin ikään kosteutta. Lisäksi vuodenajoilla on merkittävä vaikutus: kesäaikaan huoneilma on varsinkin sateisella säällä huomattavasti kosteampaa kuin talven kuivalla säällä.
Sisäilman liiallinen kosteus vaikuttaa paitsi ihmisten, myös itse rakennuksen hyvinvointiin. Tutkimukset osoittavat, että ilman liian korkea kosteustaso on omiaan pahentamaan allergioista tai astmasta kärsivien oireita. Osa kosteudesta voi myös tiivistyä talon rakenteisiin. Tällöin seurauksena saattaa olla home- ja kosteusvaurioita, jotka puolestaan voivat johtaa talossa asuvien henkilöiden oireiluun ja jopa sairastumiseen – kalliita remontteja unohtamatta.
Sopiva taso sisäilman suhteelliselle kosteudelle on vuodenajasta riippuen 20–70 %. Asiantuntijat ovat pääsääntöisesti yhtä mieltä siitä, että 70 % on riskiraja: sitä korkeammaksi sisäilman kosteutta ei saisi päästää kuin korkeintaan hetkittäin, jotta riskit mikrobi- ja homekasvustojen kehittymiselle voidaan minimoida.
Meistä jokainen voi onneksi vaikuttaa sisäilman kosteuteen itse. Tehokkain keino pitää kosteus ja muutkin sisäilmaan liittyvät ongelmat loitolla on huolehtia, että talon ilmanvaihto on kunnossa. Toimiva ilmanvaihto panee ilman kiertämään, ja poistuva ilma vie samalla mennessään myös sisäilmaan kertyneen kosteuden.
Ilmanvaihdon ohella talon kosteuskuormitusta voidaan vähentää erilaisilla arjen valinnoilla. Seuraavassa vinkkejä, joilla pääset jo pitkälle:
Kartoitus on maksuton eikä se sido mihinkään. Saat asiantuntijamme tekemän arvion kotisi ilmanvaihdon toimivuudesta sekä ratkaisuehdotukset miten mahdolliset ongelmakohdat voidaan korjata.
Fresh Air Omega on huonekohtainen ilmanvaihdin, jossa on lämmöntalteenotto ja suodattimet. Se vähentää energiankulutusta jopa 94 % talvisin ja tehostaa ilmanvaihtoa kesäisin. Automaattinen poistoilmapuhallin ja siirtoilmasäleikkö takaavat miellyttävän sisäilman ympäri vuoden. Kysy lisää ja paranna kotisi ilmanlaatua!
Toimimme sisäilmaratkaisujamme Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson alueilla.
© SisäilmaCenter
© Toteutus Wuohi Digital
Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella niin vastaamme kysymyksiisi!
Tilaamalla ilmaisen ilmanvaihtokartoituksen saat ammattilaisen tarkastamaan kotisi ilmanvaihdon.